ÜNİVERSİTENİN 2 PROJESİNE ONAY ÇIKTI
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2021 Yılı Yatırım Programı kapsamında Bingöl’ün 8 projesi onaylanırken, 2 projenin üniversiteye ait olduğu belirtildi.
Bingöl Üniversitesinden yapılan açıklamada, hayvancılık altyapısının geliştirilmesi programı kapsamında “Kalsiyum Klorür İlaveli Taze Peynir Yapımı Projesi” ile “Bal Dolum Paketleme ve Temel Petek Üretim Tesisi Projesi”nin kabul edildiği ifade edildi.
“BAL DOLUM PAKETLEME VE TEMEL PETEK ÜRETİM TESİSİ PROJESİ”
Üniversiteden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Pilot Üniversite Koordinasyon Birimi (PİKOM) tarafından sunulan “Bal Dolum Paketleme ve Temel Petek Üretim Tesisi Projesi” ile üniversitemizde bilimsel çalışmalardan elde edilen ürünlerin dolumu, paketlenmesi, kovanlarda kullanılacak temel peteklerin üretimi hedefleniyor. Projenin nihayete ermesi ile ‘Temel Petek Üretim Tesisi’ bölgede bir ilk olma özelliği kazanıyor. Ayrıca, arı ürünlerindeki kalıntı ve kirlilik potansiyeline sahip temel peteklerin kurulacak model tesis ile daha hijyenik bir şekilde üretimi sağlanacak ve böylelikle kalıntı ve kirliliğin önüne geçilecek.
Proje ile, arıcılık programı, arı ve arı ürünleri lisans ve lisansüstü öğrencileri ile ilimizde faaliyet yürüten veya mesleğe yeni başlayacak arıcılar için model uygulama ve eğitim alanları oluşturulması hedefleniyor. Bingöl balının tanıtım faaliyetlerine katkı yapılarak marka değeri arttırılacak, üreticilerimize katma değer kazandırmak ve kazançlarını arttırmak için başta Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği olmak üzere arıcılarımız ve özel sektör işbirliği ile model ürün üretim ve paketleme sistemleri kurulmuş olacak.
“KALSİYUM KLORÜR İLAVELİ TAZE PEYNİR YAPIMI PROJESİ”
Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bayram Yurt tarafından sunulan ve kabul gören “Kalsiyum Klorür İlaveli Taze Peynir Yapımı Projesi” ile taze peynirde oluşabilecek ‘brucella’ hastalığının önüne geçilmesi, güvenli ve kaliteli beyaz peynir yapımının uygulamalı eğitimi, ısıtılmış sütten peynir yapımında randıman düşmesinin önüne geçilmesi, kaliteli ve güvenli beyaz peynir tüketiminin sağlanması gibi durumlar hedefleniyor. Proje kapsamında ayrıca Üniversitemiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Yüksek Okulu Süt Teknolojisi Bölümü ön lisans öğrencilerine uygulamalı staj imkânı sağlanıyor.”