Ukrayna'dan yola çıkan ilk tahıl gemisi, ülkemize gelişiyle fiyatlarda düşüşü hızlandırdı mı? Ülkemizde yaşayan dar gelirli ve çok nüfuslu olan aileler sevinecek mi? Un ve ekmek fiyatları geriler mi? Bunu zaman gösterecek! Aslında; Rusya ve Ukrayna savaşı gıda fiyatlarını uçurdu.
Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında ilk geminin yola çıkması sonrası, tahıl fiyatlarında düşüş eğilimi hızlandırıldığını ve nasıl bir düşüş yaşanacağı doğrusu merak konusu!
Türkiye'nin arabuluculuğunda, savaş halindeki Rusya ile Ukrayna'da bulunan tahıl stoklarının dünyaya güvenli bir şekilde dağımıtının gerçekleştirilmesi, uluslararası piyasaları bir nebze olsun rahatlattı gibi gözükmektedir. Tahıl sevkiyatlarının devam etmesiyle gıda fiyatlarının daha da düşmesi bekleniyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın, lojistikte aksamaya, gıda tedarik zincirinde sıkıntılara, limanların ve kritik önemdeki ticari işletmelerin kapanmasına yol açması ve önemli bir göstergeden ibarettir. Rusya ve Ukrayna, tahıl ticaretinin yarısını oluşturuyor. Aslında ülkemizde daha fazla toprak sahasına sahibiz, yeterki eğilim olsun ve hükümet çiftçinin yanında olsun, her şey kendiliğinden çözülür ve dısarıya eğilim ise rafta kalır.
İki ülkenin dünya tahıl üretimi ve ticaretinde önemli bir yere sahip olduğunu ve Rusya ile Ukrayna dünyada arpa ihracatının yüzde 27-30'unu, buğday ihracatının yüzde 30-34'ünü, mısır ihracatının yüzde 17- 20'sini oluşturuyor, aslinda bu büyük bir kazanımdır.
Rusya ve Ukrayna, savaşın etkisiyle ülkelerin gıda stokçuluğuna yöneldiği ve gıdaya erişimde sorunlarla küresel gıda fiyatlarında da önemli artışlar meydana geldiğini söylemekte yarar görmekteyim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, arabuluculuk yaparak, tahıl gemilerle ülkemize geldi. İnşallah hayırla gelmiştir, ülkemizin aziz insanlarının gözü ve kulağı ekmeğin ucuzlamasına yanadır.
Gıda güvenliği sorununun artmasıyla Türkiye devreye girdi ve yürütülen müzakereler sonucunda tahıl koridoru anlaşması imzalandı ve inşallah ülkemiz için hayırlı olur. Mutabakat ile tahıl ve benzeri ürünlerin Ukrayna'ya ait 3 liman üzerinden emniyetli bir şekilde dünya pazarlarına nakli garanti altına alındı. Tahıl koridoru anlaşması kapsamında ilk geminin de yola çıkmasıyla tahıl fiyatlarındaki düşüşün hızlandığını göreceğiz vede takipçisi olacağız. Ekmeklik buğdayın ton fiyatı 358 dolar civarına, arpanın ton fiyatı yaklaşık 318 dolara geriledi. Tahıl yüklü gemilerin hedef pazarlara ulaştıkça fiyatlardaki düşüş eğiliminin devam edeceğini umuyor ve olacağını ümit ediyoruz.
Bakınız ülke insanı savaş olmasına rağmen, tarlalarını boş bırakmıyor ve bildiğiniz gibi ülkemizde imza karşılığında tahılı gemilerle ülkemize getiriyor!
Daha önceki yazımda da belirtmiştim, ülkemizin her tarafı elverişli olduğunu, güneş desen güneş, toprak desen toprak, su desen su, Allah aşkına biraz çiftçimize destek versek; "şaha kalkarız şaha!" Oradan buradan tahıl almamızada gerek kalmaz değil mi?
Önemli olan bu yükselen ateşi söndürmek, yoksa fırtına çıkınca 20 yıllık hizmet ise gözlerden kaybolur gider. Ülkemizin aziz insanların, "Gören gözü, işiten kulağı ve haykıran sesi" olmadıkça; "tehlike çanları çalıyor" demektir. Doğruluk hazinedir, zaman az kaldı, hizmeti hızlandırın, yoksa yarın geç olabilir!
|
||
|