Yusuf ALİOĞLU Masanın Ötesi ve Berisi Ya da Sosyolojimizin Metafiziği
Yazı Detayı
16 Eylül 2022 - Cuma 10:45 Bu yazı 3285 kez okundu
 
Masanın Ötesi ve Berisi Ya da Sosyolojimizin Metafiziği
Yusuf ALİOĞLU
 
 

Mutaffifin suresinin ilk ayetini, ‘Vay haline ölçüyü eksik tutanların’ şeklinde meallendirir Muhammed Esed.

 

Devam eden iki ayette de şu mealleri okuyoruz: ‘onlar, [öteki] insanlardan haklarını eksiksiz isterler; ama borçlarını ölçüp tartmaya gelince, onu azaltmaya çalışırlar.’

 

Surenin ilk üç ayetini yorumlarken ise şu notu düşer Avusturya’lı mühtedi müfessir: ‘Bu pasaj (1-3. ayetler), elbette yalnız ticarî muamelelere işaret etmeyip, her kişinin maddî mal-varlığı ile ilgili haklarını ve sorumluluklarını kapsayan hem pratik hem de ahlakî her türlü sosyal ilişki türüne temas etmektedir.’(Kur'an Mesajı, İşaret Yay.)

 

Bu yaklaşımı ziyadesiyle önemsiyorum.

 

Toplumun uzmanlık adı altında farklı meslek gruplarına ayrıldığı ve bu mesleklerde ilerlemeyi ve yükselmeyi ifade eden ‘kariyerizm’ olgusunun nihai bir gerçeklik misali her gelişmenin röper cümlesi olduğu bir zamanda bu yorum hakikaten önemli.

 

Bilginin aydınlattığı zamanlarda vicdan sahiplerinin seslendirdiği bir tespit vardı: “Bireyin ve toplumun menfaati ve yapılan işin bağımsız karakterine saygı adına hangi meslek üzere bir mesaimiz varsa bunu en güzel şekilde ifa etmeliyiz.”

 

Öğretmen, gazeteci, mühendis, kaporta ustası ya da overlokçu olabiliriz. Önemli olan işin doğasından bağımsız bir alan yaratmadan kendi mecrasında üretken olabilmek, mesleğin doğasından öğrendiklerimizi mesleğin doğasına katkıya dönüştürüp yarınlara akan simbiyotik bir süreç yaratmaktır.

 

Bu hikmetli duruş içe dönük ilişkilerde vukuf, dışa dönük ilişkilerde ise tevazu geliştirecektir.

 

Aynı şekilde içe dönük tecrübelerinde dikey büyümeyi ve takdir edilmeyi, dışa dönük süreçlerde ise yatay seyri ve takdir etmeyi getirecektir.

 

Bu dayanışmacı, paylaşımcı, organik süreçler de bireysel ve toplumsal barışı ve huzuru tesis edecektir.

 

Yeteneklerinin sınırlarını bilen ve tezgahındaki üründen gayrısına bilgiçlik taslamayan bilge insanların, sanatkarların, zanaatkarların buluştuğu bir zaman ve mekanda iyilikten başka ne hasıl olabilir ki.

 

Ancak yaşadığımız zamanların ruhuna çalınan geleneksel ve modern tandanslı kötülük mayaları farklı meşguliyetlere rağmen ortak davranış ve tepkiler geliştirebiliyor.

 

Alış verişe konu ürünü alırken olabildiğince basitleştirerek reel değerinden düşük bir rakama almaya çalışan bu akıl, aynı ürünü bir başkasına satarken reklam ve pazarlama tekniklerini şeytanca kullanarak olabilecek en yüksek değere satmaya çalışır.

 

Esed’in dediği gibi bu hal salt ticari bir zaaf olmanın ötesinde her alana sirayet etmiş ve ahlak, adalet, merhamet gibi duyguları bitirmiş bir tükenmişlik halidir.

 

Bu tükenmişliğin farklı resimlerine baktığımızda;

 

Masanın ötesinde iken olabildiğince mıhafazakar, statükocu, mevzuatçı olan birey, masanın bu yanına geçtiğinde değişime açık, yorumlama yeteneği gelişmiş, metnin lafzından çok ruhunu önemseyen, adalet üzere ef’al ve ahval üretmeye çalışan bireye dönüşebilmektedir.

 

Dün bir takım siyasalar adına bir toplumsal kesimi dışlayanlar bugün farklı siyasalar adına o toplumsal kesimi kucaklayabilmektedir.

 

Dün aşırılıklara prim vermeyen, makulü seslendiren, köşeli cümleler yerine mutedil yürüyüşleri tercih eden, çoğulcu ve çok sesli duruşlar geliştiren, esnek ve pragmatik duruş sergileyen bir homo politicus, transfer olduğu yeni siyasal zeminde militan söylemler, dışlayıcı ifadeler, kavgacı duruşlar sergileyebilmektedir.

 

Dün geleneklere önem veren, toplumsal değerleri yücelten, devletin ekonomi dünyasına müdahalesini eleştiren, hukukun üstünlüğünü ve eşitliği savunan, bu kapsamda ayrımcılığı ve imtiyaz kültürünü eleştiren, siyasal tutumların hukuki güvencede olmasını önceleyen dünya görüşü, bugün buluştuğu yeni siyaset aleminde sağduyudan uzaklaşarak önceliklerinin farklı konular olduğunu söyleyebilen amansız bir amigoya dönüşebilmektedir. 

 

Dün hayat pahalılığı, yargının siyasallaşması, liyakatsizlik, verimsizlik, kurumsal kapasitesizlik, tenkit kültürüne kapalılık diyerek blok halinde muhalefet yapan bir aklın bugün ‘pahalılık yok, tarihimizin en müreffeh günlerini yaşıyoruz, tüm kurumlar tam kapasite çalışıyor, ağzı olan konuşuyor’ diyerek aksi istikamette tam gaz seyir etmesi ilginç değil mi?

 

Dün gelir dağılımındaki dengesizlik, Kürt sorunu, eğitimdeki bir ileri iki geri halleri, yargının kuşatılması, dış politikadaki tutarsızlıklar, atamalardaki liyakatsizlik ve ehliyetsizlik ile kamudaki yolsuzluk örnekleri, toplumdaki vizyonsuzluk, yozlaşma ve popülizm yoğun süreçler ile kötü şehirleşme misallerini yazılarından, sohbetlerinden, grup toplantılarından eksik etmeyenler bugün üç maymunu oynayarak görmedim, işitmedim bilmiyorum sahillerine savrulabiliyorlar.

 

Aynı bedenden farklı ölçülerde elbise çıkarmak kadar ilginç bir yetenek bu. 

 

Hesabına gelir ‘köylü milletin efendisidir’ der, hesabına gelir ‘köylüleri neden öldürmeliyiz’ diye şiirler yazar.

 

Bir futbol takımında top koşturan sporcunun ‘en büyük taraftar bizim taraftar’ derken başka bir takıma transfer olduğunda aynı yüceltme ifadelerini yeni kulübün taraftarına yöneltmesi de aynı şaşkın, aymaz, tacir kafanın ürünüdür.

 

Evini taşıdığı her yeni mahalle ve sokağa şehrin en güzel, en cazip, en fazla tercih edilen mekanı tanımlaması yapanlar da biraz böyle değil midir?

 

Ulaştığı her bilgi kümesinden sonra ‘hakikat budur, ötesi yoktur’ genellemesi yapan bir okuyucunun yeni bilgi ve düşünce uğraklarındaki tevazudan mahrum duruşları ve u dönüşleri de bu kabilden kendini merkeze alan birer savrulma, istikametsizlik, köksüzlük örnekleridir.

 

İhtiyacınız olan bir araç alıyorsunuz. Muhatabınızın kurduğu cümlelere dikkat edin: ‘Efendim, kendi segmentinin en fazla tercih edilen modeli bu. Sürüş keyfi bir başka. Aracın yol tutuşuna hayran kalacaksınız. Yakıtı tasarruflu. Özellikle de bu renk yok satıyor İstediğiniz an elden çıkarabileceğiniz piyasası var.’

 

Rolleri değişelim şimdi. Aynı muhatabınıza farklı bir sebepten dolayı aynı aracı satıyorsunuz: ‘Efendim, bu segmentin en az tercih edilen modeli bu. Yakıt konusu ciddi problem. Depolarda bu seriden mebzul miktarda araç var. Satış süreçleri sıkıntılı. Özellikle de bu renk şimdilerde hiç mi hiç tercih edilmiyor.’ 

 

Evet, ayette geçen aklı, ahlakı ve vicdanı fesada uğramış bireyin kompozisyonu bu.

 

Hayatın anlamını ‘meta kazanmaya, kurtlaşarak hemcinsini yok etmeye ve iktidar için her araca başvurmayı mübah görmeye’ indirgemiş bu akıl operasyonel yeteneği ile kendisini eşyanın değerini belirleyen bir tanrıya dönüştürüyor.

 

Çelişkiler yumağı bu davranışın ardında iki faktör olabilir:

 

1- Bu bakış eşyanın çok boyutluluğunu teke indiren, bilgi ve bilgelikten uzak, otoriter, faşizan bir bakıştır. Neye ve niçin iman etiğini bilmeyen bu bakışın hakikati gözleyen gözü, merhameti imleyen kalbi ve adaleti dinleyen kulağı yoktur. Kendi bakışı dışındaki bakışları inkar eden ve merkeze kendisini oturtan bu davranış insanın kadim imtihanıdır.

 

2- Zygmunt Bauman’ın ‘Akışkan Hayat’ kavramsallaştırmasını hatırlatan civa misali bir olgu ile karşı karşıyayız. Hayatın her anına, her mekanına, her lezzetine yetişmeye çalışan bireyin hız metaforu etrafında şekillenen ve aslında özgün bir şekli olmayan yeni hayat felsefesinin hal-i pür melalidir bütün bunlar. Süreli bir yaşam hakkına sahip olduğunu unutan insanın süresiz hesaplar istatistiğinde savrulup durmasının ve aslında bir ‘hiç’ üzere olmasının fotoğrafıdır bunlar.

 

Özetlersek; insanın hızlıca konum değiştirmelerini, hakikat kümeleri ile kurulmuş diyaloglardaki muğlaklık ve aidiyet duygusu eksikliği/zayıflığı ile yaşadığı zamanın ruh gözeneklerinde büyüyen değerlerin bizatihi tanımlayıcı adresi/iktidarı olma düşüncesi belirlemeye devam ediyor.  

 
Etiketler: Masanın, Ötesi, ve, Berisi, Ya, da, Sosyolojimizin, Metafiziği,
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
22 Nisan 2025
'İNSANIN DÖRT ZİNDANI'
221 Okunma.
16 Mart 2025
ŞEBBİHALAR HER YERDE
352 Okunma.
09 Mart 2025
'BİR DEĞİRMENDİ BU DÜNYA'
234 Okunma.
08 Eylül 2023
Boşuna değildi boş olmayan hiçbir şey!
2530 Okunma.
17 Ağustos 2023
Köprüler ve Çamurlu Sular
2059 Okunma.
13 Temmuz 2023
Biriktirdiklerim-7-
1970 Okunma.
27 Mayıs 2023
Bingöl’ün Referandum Karnesi
2184 Okunma.
07 Mayıs 2023
Bingöl’de Genel Seçimlere Katılım Oranları (1950-2018)
1602 Okunma.
29 Nisan 2023
1920-2018 Yılları Arasında Bingöl’ü Parlamentoda Hangi Partiler Temsil Etti?
1285 Okunma.
24 Nisan 2023
Bingöl Yakın Siyasi Tarihinde Seçmen Davranışları (1939-2018)
1921 Okunma.
11 Nisan 2023
Siyasetin ‘Hayret’ Makamı Var Mıdır?
1768 Okunma.
05 Nisan 2023
Estetiğin Tükenişi Vicdanın Tükenişidir
1243 Okunma.
23 Mart 2023
“Ben de adayım”
1531 Okunma.
18 Şubat 2023
Şiirin Güncesi -11: “Ben Yokum”
1770 Okunma.
18 Şubat 2023
‘Cansız Bedene Ulaşıldı’ Ne Demek?
1136 Okunma.
18 Şubat 2023
“Ya Bu Defa da Seçilemezsem!”
1204 Okunma.
18 Şubat 2023
Biriktirdiklerim-6
1188 Okunma.
18 Şubat 2023
‘Konfor Ruhun Bataklığıdır’
1347 Okunma.
08 Kasım 2022
Engerek Soyu
1750 Okunma.
05 Eylül 2022
Tatlı Zehirli Sulara Alışanlar İflah Olmaz Mı?
1851 Okunma.
22 Ağustos 2022
Nazar Değmemiş Kapaksız Kitaplar
2613 Okunma.
02 Ağustos 2022
Libası İdrarlı Adamlar
2490 Okunma.
27 Haziran 2022
“Hayatın Anlamı” Nedir?
3763 Okunma.
21 Haziran 2022
‘Ey kötülük!’
2047 Okunma.
24 Mayıs 2022
Şiirin Güncesi 10: “Sonsuz ve Öbürü”
2855 Okunma.
05 Mayıs 2022
'Sıkıntı yok!'
2538 Okunma.
19 Nisan 2022
Düğümlere Üfüren Mühendisler Zamanı
2672 Okunma.
08 Nisan 2022
Bendeki Notlar 11: ‘Şehir Sineması’
2341 Okunma.
20 Mart 2022
Hakikate Tanıklık Nedir?
2420 Okunma.
03 Mart 2022
‘Tüm İnsanlığa Açık ve Ücretsiz Gösteri’
2665 Okunma.
09 Şubat 2022
Bendeki Notlar 10 “Kültür ve Sanat Merkezleri: Sinema, Kırtasiye, Park”
4288 Okunma.
13 Aralık 2021
Frankfurt'ta Bir Haşimi
6658 Okunma.
17 Kasım 2021
Nurettin Topçu’nun Gördüğü ‘Taşralı’
4412 Okunma.
09 Eylül 2021
Harf Eken Kelime Biçer
5630 Okunma.
24 Ağustos 2021
Bir Mütevazi Monologdan Arta Kalan Sualler
3497 Okunma.
24 Haziran 2021
Çekilin aradan, maradan...
5289 Okunma.
15 Haziran 2021
'Biraz da ben konuşayım'
4215 Okunma.
28 Mayıs 2021
‘Apaçık’ Şiir
4308 Okunma.
06 Mayıs 2021
“Şehir’dir adım; kimlik alır, kimlik veririm.”
4470 Okunma.
22 Nisan 2021
Kitaplar Dolusu Susmak...
3488 Okunma.
16 Nisan 2021
Zamanın İdrak Sarkacına Merhaba
3106 Okunma.
23 Mart 2021
Söz Düşerse Ne Kalır Geriye?
4480 Okunma.
18 Ocak 2021
Dayvun, Dayvun, Dayvuno / Day Qırbun Çımun Siyuno
11508 Okunma.
22 Aralık 2020
Biriktirdiklerim -5-
2376 Okunma.
10 Aralık 2020
Biriktirdiklerim -4-
2844 Okunma.
04 Aralık 2020
Biriktirdiklerim -3-
3014 Okunma.
30 Kasım 2020
Parayı Nereye Yatırmalı?
2824 Okunma.
26 Kasım 2020
Biriktirdiklerim -2-
3215 Okunma.
16 Kasım 2020
Biriktirdiklerim -1-
3288 Okunma.
19 Ekim 2020
Ne Zaman Reşit Olacağız?
4457 Okunma.
Haber Yazılımı